Cod TVA intracomunitar – ce este, cand trebuie si cum se obtine ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Codul de TVA intracomunitar permite societatilor neplatitoare de TVA (PFA, II, SRL) cu sediul in Romania sa efectueze tranzactii cu alte firme din UE, conform art. 317 din Codul fiscal.

Codul de TVA nu este echivalent cu inregistrarea in scopuri de TVA. Societatea sau persoana fizica autorizata, tot neplatitoare de TVA ramane, nu se vor emite facturi cu TVA si nu isi va deduce TVA din achizitii. Acest cod permite identificarea ca operator si se foloseste pentru evitarea dublei taxari intre statele member UE.

Cand avem nevoie de acest cod ?

  • Daca efectuam o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea tranzactiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care loc are achizitia intracomunitara;

Cu alte cuvinte, daca esti neplatitor de TVA, dar efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 34.000 lei/an (10.000 euro la cursul de la data aderarii de 3.4 lei/eur), ai obligatia de a solicita codul special inainte de achizitie.

  • Achizitionarea de servicii de la firme cu sediul in spatiul intracomunitar ( reclame pe google sau facebook, servicii de hosting sau soft-uri necesare pentru desfasurarea activitatii firmei;
  • Prestarea de servicii intracomunitare catre firmele din UE, indiferent de plafon, conform art. 278 alin(2) din Codul Fiscal

Trebuie sa analizezi daca beneficiarul serviciilor este persoana impozabila sau nu:

  1. Daca este persoana impozabila, atunci trebuie sa soliciti cod special de TVA
  2. Daca nu este persoana impozabila (ex. Persoana fizica) atunci nu trebuie sa soliciti cod special de TVA

Cum se obtine acest cod ?

Incepand cu data de 1 martie 2022, codul se obtine prin declaratia 700, care se poate depune la ANAF doar online, prin Spatiul Privat Virtual, pe baza de semnatura electronica.

Cum se poate verifica daca o companie este inregistrata in scopuri de TVA intracomunitar ?

Prin accesarea site-ului VIES – se poate verifica daca o companie este inregistrata in scopuri de TVA prentru tranzactii intracomunitare.

TVA-ul intracomunitar si plata TVA-ului aferent se face prin depunerea declaratiilor 301 (Decont special de taxa pe valoare adaugata) si Declaratia 390 (Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare), pentru lunile in care au existat astfel de operatuni, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

Articole similare

Comentariul tau aici